2020-02-07 14:37:37• hírek • Bede Emőke

Mérleget vont az RMDSZ szatmári szervezete is

Fotó: Szatmári RMDSZ Facebook-oldala
Fotó: Szatmári RMDSZ Facebook-oldala

Csütörtök délután megtartotta az idei első választmányi gyűlését a Romániai Magyar Demokrata Szövetség helyi szervezete, melynek során nem csak rohamtempóban közeledő helyhatósági választásokról esett szó, hanem Szatmárnémeti polgármestere, városmenedzsere és az önkormányzati tisztségviselők tevékenysége is terítékre került.

A gyűlés első felében Kereskényi Gábor, a szatmári szervezet elnöke röviden ismertette mindazokat a tudnivalókat, melyek a helyhatósági választásokig hátralevő hónapokban kulcsfontosságúak lehetnek, majd át is adta a szót Butka Gergőnek, Nagy-Tóth Márknak és Kovács Máténak, kik tájékoztatójukban a közösségi média használatáról, annak közösségteremtő erejéről, illetve az ebben rejlő potenciálról értekeztek.


A gyűlés második napirendi pontjaként a tevékenységi beszámolókra került sor. Mielőtt részletekbe menően ismertette volna eredményeit, Kereskényi Gábor polgármester visszatekintett azokra az időkre is, amikor átvette a város vezetését. „Nem volt útkarbantartási szerződése a városnak, nem voltak meg azok a nagyon fontos dokumentumok, melyeket különféle regionális pályázatokhoz kellett volna csatolnunk, és nem volt kész a zöldövezetek regisztere sem. Ugyanakkor semmiféle olyan projekt nem volt, amit tovább tudtunk volna vinni, ehelyett örököltünk három olyan szerződést, mellyel utána jócskán meggyűlt a bajunk – gondolok itt a Digului és a Diana utcára, illetve a Decebal hídra. Ilyen körülmények között kellett elkezdenünk a munkát négy évvel ezelőtt” – tekintett vissza mandátuma első napjaira a városvezető.



Ezt követően Kereskényi röviden summázta mindazokat a megvalósításokat, melyek nagyban meghatározták az elmúlt időszakot. A pontokba szedett beszámoló egyebek mellett érintette a közúti infrastruktúra, a közbiztonság, a tömegközlekedés fejlesztését, a zöldövezetek, parkok és játszóterek bővítését, a szatmári tanintézményeket érintő befektetéseket, a városunkba érkező multinacionális cégeket, illetve a helyi vállalkozások terjeszkedését, de szó esett az uniós finanszírozással megvalósuló beruházásokról, valamint a város kulturális és sportéletének fellendítéséről is. Ha ön is kíváncsi rá, hogy mely szektorban, milyen fejlesztések és invesztíciók zajlottak az elmúlt időszakban, ide kattintva tekintse meg a polgármester részletes beszámolóját. Zárszóként Kereskényi abbeli reményének adott hangot, hogy a közösen elkezdett munkát sikerül a továbbiakban is folytatni, hiszen számos kezdeményezés, mely ebben a mandátumban született meg, csak a következő négy évben hozza meg valódi gyümölcsét.



A városvezetőtől Maskulik Csaba városmenedzser vette át a szót, ki az előtte szólóhoz hasonlóan egészen a közös munka kezdetéig tekintett vissza értékelőjében. „Amit megvalósítottunk, az egy valódi csapatmunka volt. A legtöbb döntést valóban mi hoztuk, viszont az érdem nem csak a városvezetésé, hanem azoké az önkormányzati tisztviselőké is, akik mellettünk voltak, ha egy kardinális kérdésben szavazni kellett. Ám be kell vallanunk azt is, hogy sajnos nem minden úgy működik Romániában, ahogy első körben elképzeltük: megírunk egy projektet olyan feltételek mellett, hogy betartunk minden előírást, majd jönnek a bukaresti vagy épp kolozsvári, hozzáértéstől mentes szakemberek és ott húzzák keresztül a számításainkat, ahol arra senki nem számított” – fejtette ki keserű szájízzel Maskulik. A városmenedzser a közpénzzel kapcsolatos kihívásokról ejtett szót, hiszen - mint elmondta - úgy elosztani a költségvetést, hogy azzal mindenki elégedett legyen, szinte lehetelten. Épp ezért számos kompromisszumo kellett kötni, illetve egy pontosan meghatározott prioritási listát is fel kellett állítania a városvezetésnek, melyet sokan támadtak, de legalább annyian helyeseltek is . „Rengeteg tennivaló van ebben a városban, ezt tudjuk, ezt vállaltuk, és vállalni fogjuk a jövőben is” – zárta értékelőjét a városmenedzser.


Ezt követően a Városi Tanács tulipános tagjai, azaz Bertici István, Gáti István, Günthner Tibor, Kiss József, Maurer Róbert, Ressler Stefan, Szejke Ottilia, Szőcs Péter, Zazula Béla és Zsók János Csaba adtak számot egyenként tevékenységükről és legfontosabb eredményeikről. A választmányi gyűlés mintegy zárszavaként pedig a RMDSZ megyei szervezetének elnöke, Pataki Csaba is gratulált a csapatnak, illetve köszönetét fejezte ki az elmúlt években folytatott közös munkáért is.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: